Waarom zijn schoenen belangrijk?

Waarom zijn schoenen belangrijk?

31 december 2019 0 Door Erno

Voor veel mensen in de welvarende delen van de wereld zijn schoenen op de eerste plaats een middel om onze persoonlijkheid en karakter te tonen. Daarom kunnen we ook uit honderden verschillende paren kiezen in een gemiddelde schoenenwinkel. Zelfs heuse Nederlandse merken als Nubikk schoenen hebben een uitgebreid assortiment. Hierdoor vergeten wij soms het belang van een goed paar schoenen. Voor ons in Nederland is het eigenlijk vanzelfsprekend om schoenen te dragen, maar dat gaat niet op voor alle delen van de wereld. Maar liefst 600 miljoen mensen op aarde bezitten geen schoenen. Overigens een goede reden om de schoenen die voor jou aftands of uit de mode zijn te doneren. Wat voor ons niet mooi genoeg meer is kan voor andere mensen zeer belangrijk zijn. Er zit namelijk een redelijk aantal gevaren en risico's aan het niet dragen van schoenen.

Tenen, eelt en platvoeten

Een beetje eelt is vrij handig om onze voeten dat extra laagje te geven voor tijdens het fysieke werk, of het sporten. Helaas kan je ook vrij gemakkelijk likdoorn oplopen bij gebrek aan schoenen. Dit is een eeltplek die naar binnen is gegroeid. Ze kunnen vrij diep de huid in gaan, en bovendien erg pijnlijk zijn. Vaak moet dit door een professional worden behandeld. Ook is de kans dat de hoornlaag terugkomt erg groot. Verder zijn de teennagels ook een stuk gevoeliger wanneer je geen schoenen draagt. Je loopt grotere kans op bijvoorbeeld ingegroeide teennagels, en ook schimmelnagels, ofwel mycose, komt veel vaker voor bij wanneer schoenen niet voldoende worden gedragen. Ik kijk wel eens het YouTube-kanaal The Toe Bro, en hij geeft ook erg veel advies tijdens het behandelen van allerlei voetkwalen. Ook kan je platvoeten ontwikkelen door een gebrek aan goede ondersteuning van de voet.

Infecties, insecten en algemene pijntjes

Op zeer veel plekken op de wereld is het niet schoon genoeg, of zijn er allerlei vervelende insecten, die het leven zonder schoenen bijzonder zuur maken. Helaas loopt dit vaak gelijk op met de mate van welvaart, dus de mensen die geen schoenen hebben leven vaak ook op minder schone plekken. Bovendien vinden, ook in Nederland, beestjes als teken en muggen het maar wat leuk om tussen de tenen te belanden. In meer tropische oorden kunnen parasieten die op de grond, of in het water leven, ook een stuk makkelijker aanhechten via de voeten. Afgezien van het microscopisch gevaar is het natuurlijk ook mogelijk om gewoon op een stuk glas of iets dergelijks te gaan staan. Denk daarom nog een keer goed na of je niet een paar schoenen hebt dat je eigenlijk best kan doneren!