Buikpijn verleden tijd met een voedselintolerantietest

Buikpijn verleden tijd met een voedselintolerantietest

30 december 2019 0 Door Erno

Als u veel last heeft van overgevoelige darmen of lever dan kan het heel goed zijn dat u een voedselintolerantie heeft. Steeds meer mensen krijgen een voedselintolerantie. Inmiddels heeft 45% van de Nederlanders een intolerantie voor iets van eten, drinken of additieven (E-nummers). Er wordt gedacht dat het toenemende intolerantie te verklaren is door luchtvervuiling en verhoogde stress die wij in onze huidige maatschappij hebben. Door dit soort factoren gaat je gezondheid achteruit en kunnen goede bacteriën in je lever of darmen wegvallen. Dit zorgt er dan weer voor dat je overgevoelig wordt voor bepaalde producten. Het kan natuurlijk ook zijn dat het aantal mensen met een intolerantie groeit, omdat de testen steeds uitgebreider en toegankelijker worden. In ieder geval is een intolerantie erg vervelend, en voorkomen dat je er last van hebt is voor heel veel mensen nog niet duidelijk.

 

De voordelen van een particuliere voedselintolerantie test

Om erachter te komen of je intolerant bent voor bepaalde etenswaren moet je een test doen. Als daar dan een resultaat uitkomt dan weet je dat je bepaalde dingen niet meer moet eten of met mate. Dat kan je een hoop buikpijn en narigheid besparen. Zelf ben ik bijvoorbeeld lactose-intolerant, dus het schrappen van lactose heeft erg geholpen. Tegenwoordig hoef je niet meer naar het laboratorium of de dokter om zo’n test te doen. Het kan gewoon vanuit de comfort van je eigen huis. Via een particuliere thuistest wordt je bloed getest op 120 voedingsmiddelen en dranken, plus 15 additieven (zoals E-nummers). Daarnaast krijg je enorm snel resultaat, en kun je dus snel beginnen met je beter voelen.

 

Hoe een voedselintolerantietest precies werkt

Zo’n voedselintolerantietest is helemaal niet eng om te doen. Je krijgt als eerste een heel pakket thuisgestuurd met allerlei materialen om die test af te nemen. Je neemt een bloedmonster af, maar dit is niet zo eng als het klinkt. Je hoeft namelijk maar een paar druppels bloed af te staan aan het monster. Een pakket bevat een wegwerpnaald, waarmee je het bloed prikt, een testkaart waarop je het bloed druppelt, een desinfectiedoekje, een pleister en een retourenvelop. Met dit laatste kun je veilig je monster weer terugsturen naar het laboratorium. Je prikt het bloed uit je vinger. Dit doet geen pijn, en bloed nauwelijks. Je krijgt precies genoeg bloed wat je nodig hebt voor het monster. Als je het bloedmonster hebt opgestuurd dan analyseren experts het monster. Afhankelijk van het resultaat kun je voedingsmiddelen of dranken uitsluiten of schrappen uit je dieet. Zo heb je hopelijk in de toekomst geen last meer van de intolerantie! Deze test kun je overigens zonder doktersadvies te doen. Wel is het verstandig om vanwege de kosten wel eerst te checken of je dokter denkt dat er sprake kan zijn van een intolerantie!