Tips bij het kopen van een tweedehands landbouwmachine

Tips bij het kopen van een tweedehands landbouwmachine

1 juni 2020 0 Door Erno

Landbouwmachines zijn nou niet het product dat je even gemakkelijk in de winkel koopt. Veel van deze machines gaan via een veilingmeester in de verkoop. Met name in de laatste maanden van het jaar worden er veel tweedehands landbouwmachines verkocht. Vandaag vertel ik in mijn blog alles over de aanschaf van een gebruikte dergelijke machine. Als je via de veiling koopt zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten. Daar geef ik je vandaag tips over.

Inspectie op de veiling

Een veiling inspecteert de machines altijd goed, zodat er eigenlijk geen miskoop kan ontstaan. De bekende merken zoals Fendt en John Deere worden altijd wel aangeboden. De specificaties per model zijn vooraf duidelijk aangegeven. De persoonlijke inspectie geeft altijd de beste indruk. De algemene indruk aan de buitenkant is meestal genoeg om te weten hoe de toestand van de trekker is. Als deze er netjes uitziet, is het onderhoud goed geweest. Het onderhoud is natuurlijk het allerbelangrijkste, maar is niet direct te zien. Je zal dus goed moeten inspecteren. De toestand van de banden is ook er belangrijk (deze zijn niet goedkoop. Bij het checken van de banden moet je kijken naar het profiel en of de banden zijn versleten. Ook de cabine moet je niet vergeten te checken. Zijn de deuren en de binnenkant nog netjes?

 

Proefrit maken

 

Meestal is het niet mogelijk om een proefrit te maken. Maar je kunt wel een stukje voor en achterruit met de trekker. Start de motor maar. Als eerste begin je met het inspecteren van het geluid. Komen er krassende of tikkende geluiden uit de cilinder? Ook moet je even het motorcompartiment checken op lekkages van brandstof, olie en koelvloeistof leidingen. Het luchtfilter moet je ook bekijken of deze een beetje schoon is. Dit is namelijk een indicatie voor regelmatige vervanging.

 

Heb ik jouw interesse gewekt voor een mooie veiling? Tweedehands landbouwmachines zijn altijd een mooi product om te veilen!