Platvoeten, wat moet je weten?

Platvoeten, wat moet je weten?

30 december 2019 0 Door Erno

Zelf heb ik slechts een klein beetje platvoeten. Ik heb er nooit echt last van gehad, en ik weet het ook alleen maar omdat dat mij verteld is door een GGD-arts. Toch enigszins geïnteresseerd in wat het dan allemaal inhoudt heb ik een aantal vragen gesteld en ook het internet geraadpleegd. Blijkbaar zijn er dus twee types platvoeten. De meest voorkomende is de flexibele variant. Hierbij is de onderkant van de voet enkel plat als er gewicht op gezet wordt. Minder vaak komt het voor dat de onderkant van de voet te alle tijde plat is. Die laatste is bijna altijd het gevolg van problemen met de botten. We gaan het hier vooral hebben over wat je kan doen om symptomen van flexibele platvoet te minimaliseren.

Oefeningen

Er zijn in principe twee verschillende categorieën van dingen die je kunt doen om die symptomen te verminderen. De eerste categorie is de oefeningen die je kunt doen om de juiste spieren goed te behandelen. Je wilt bijvoorbeeld jouw kuiten goed strekken. Bepaalde yoga-posities zoals de Downward facing dog zijn hier geschikt voor. Ook kun je bij jouw huisarts of fysiotherapeut nagaan welke andere strekoefeningen bevorderlijk zijn. In principe werkt het wel zolang je maar voorzichtig strekt. Een andere oefening die kan helpen om alles een beetje te corrigeren is het optillen van spullen met jouw voeten. Op die manier worden de spieren die aan de onderkant van de voet zitten goed gebogen. Denk hierbij aan het oppakken van knikkers of andere kleine objecten. Ik zou niet zomaar alles gaan oppakken met de voeten, want dat is niet zo hygiënisch!

Ondersteuning

De tweede categorie bestaat uit ondersteuning en andere hulpmiddelen. Goede steunzolen kunnen bij lichte platvoeten al genoeg zijn om het allemaal een beetje te corrigeren. Door continu in de goede positie te lopen ontneem je eigenlijk alle symptomen, en bovendien conditioneer jij jouw spieren op een goede manier. Als je echter wat meer serieuze problemen hebt met platvoeten dan kan je gaan denken aan orthopedische schoenen. En je hoeft daarbij al lang niet meer te denken aan lelijke sandalen, er zijn ook genoeg mooie en modebewuste orthopedische schoenen te verkrijgen. Deze schoenen worden op maat gemaakt voor jouw voeten, en werken dan ook actief om de situatie te verbeteren. Mocht dat allemaal alsnog niet helpen, dan kan je waarschijnlijk bij jouw huisarts terecht om een afspraak te laten maken voor een operatie. Zeker in de ergste gevallen waarbij er continu pijn optreedt kan dit de beste mogelijkheid zijn. Maar zoals ik al zei, dat moet je vooral met een medisch professional bespreken.