Leren paardrijden

Leren paardrijden

3 december 2019 0 Door Erno

Iedereen heft een hobby nodig. Voor mij is paardrijden altijd een van mijn favoriete bezigheden geweest. Een hobby die langzaam in een passie overging en misschien zelfs mijn baan zal worden. Leren paardrijden was iets waar ik al op jonge leeftijd mee begin. Ik was misschien acht jaar oud voordat ik voor het eerst op een paard zat. Natuurlijk is het nog niet veilig om op deze leeftijd om op een groot volwassen paard te beginnen. Je begint dan ook het leren op een kleiner paard of een pony. In dit artikel bespreken we een aantal tips en tricks om te leren paardrijden. Dit leek me een leuk artikel om te schrijven aan gezien ik nu zelf begonnen ben met het geven van rijlessen.

Zorgen voor het paard

Leren paardrijden begint niet bij op het paard zitten, het begint bij leren zorgen voor het dier. Jij hebt een band met het paard en je zult moeten weten hoe je goed voor het dier kunt zorgen. Op deze manier leer je het dier kennen en snap je ook waarom het dier op verschillende dingen op verschillende manieren reageert. Zorgen voor het paard is ook al een goede manier om het paar te leren naar je te luisteren. Je kunt paard bijvoorbeeld lopend aan de hand leiden, de vacht kammen, en het paard voeren met een traktatie paard zoals bijvoorbeeld paardensnoepjes.

Het paard lijden

Zoals ik al aangaf is een goede manier om te beginnen met leren het leiden van het paard. Je kunt samen met de instructeur het paard de stal uitleiden naar het veld waar je gaat rijden. Op deze manier zul je zien hoe belangrijk het is om leiderschap te tonen en veel zelfvertrouwen te hebben in je vermogen om het dier te sturen. Je kunt in het veld voordat je het paard bestijgt ook even het paard aaien met een borstel. Op deze manier zal zowel jij als het paard meer relaxed zijn voordat de echte les begint.

Begin met de basics

Wanneer je voor het eerst op een paard zit is het natuurlijk geen goed idee om meteen te gaan galopperen. Leren paardrijden begint met de basisdingen. Zaken zoals simpelweg het paard op de juiste manier bestijgen zijn belangrijk. De eerste lessen zullen zich vooral focussen op balans en comfortabel worden met stapsgewijs rijden. Op deze manier zul je op een rustige en veilige manier leren rijden.