Is Den Haag de mooiste stad van Nederland?

Is Den Haag de mooiste stad van Nederland?

16 december 2019 0 Door Erno

De laatste tijd bezocht ik een paar keer achter elkaar de stad Den Haag, om een vriendin te helpen met verhuizen. Ik kende de stad vaag van een paar bezoeken in mijn jeugd. In die jaren keek ik echter met een andere blik naar de wereld. Als mijn ouders me een dag mee namen naar Madurodam, het strand van Scheveningen en het Binnenhof, was mijn persoonlijke hoogtepunt dat we na afloop stopte bij een McDonalds naast de snelweg. Hoog tijd dus om op volwassen leeftijd opnieuw kennis te maken. Lees in deze blog mijn bevindingen!

Historisch genieten

Ik woon zelf al tien jaar in Utrecht, een stad geroemd om zijn historische centrum en monumentale gebouwen. Dit is naar mijn mening zeer terecht. Ik heb Utrecht in mijn hart gesloten als de mooiste stad van Nederland. Nu ik Den Haag echt heb leren kennen, moet ik toegeven dat de Hofstad eveneens een serieuze gegadigde is voor deze titel. Tijdens mijn wandelingen raak ik zeer onder de indruk van alle bezienswaardigheden. Het hoogtepunt voor mij is het Binnenhof. De schittering van een winterzon in de Hofvijver, met het torentje van Mark Rutte op de achtergrond is een fantastisch beeld. Het kan natuurlijk niet tippen aan het tafereel van de Oudegracht met de Domtoren op de achtergrond, maar Den Haag heeft meer historische pracht in huis. De standbeelden van Johan de Witt en Willem van Oranje, het Vredespaleis en het Kurhaus in Scheveningen zijn hier enkele voorbeelden van.

Waar Den Haag de titel overneemt

Op andere gebieden steekt Den Haag Utrecht zelfs duidelijk naar de kroon. In Utrecht is net de tram naar de Uithof voor 500 miljoen euro voltooid, maar deze rijdt slechts door beperkte plekken in de stad. Het centrum is nog steeds het domein van bussen. Door Den Haag ligt een heel netwerk van goed functionerende trams. Een tramlijn brengt je met een comfortabel ritje zó naar het strand van Scheveningen. Hierin moet Utrecht het antwoord schuldig blijven. Welk jaargetijde het ook is, het lijkt me een waar genot om altijd in de mogelijkheid te zijn om even de fiets of tram te pakken en een strandwandeling te maken. Naar mijn oordeel betekent dit de coupe de grace. Den Haag verslaat Utrecht als mooiste stad van Nederland. Misschien wordt het tijd om een uitzendbureau den haag op te zoeken. Een snelle blik op Binck leert dat er een behoefte is aan timmermannen en slopers. Slopen kan ik wel. Dat heb ik net gedaan met de sympathie van alle Utrechters voor ondergetekende. šŸ™‚