Zo blijf je uit de schulden

Zo blijf je uit de schulden

9 december 2019 0 Door Erno

Inkomsten en uitgaven, we hebben er allemaal mee te maken. Meestal hebben we deze twee posten mooi in balans. In dat geval komt er evenveel geld binnen als dat er uit gaat. De ene maand zal er uiteraard iets meer geld binnen komen en de andere maand zal er misschien iets meer uitgaan maar over het algemeen blijft je balans nog steeds in een positief getal staan. Is dit echter niet het geval en komt je balans steeds vaker in een negatief getal te staan? Dan kan het zijn dat je schulden gaat opbouwen. Als je een schuld bij iemand hebt dan ben je die persoon nog iets verschuldigd, in dit geval dus geldt. Heb jij schulden? Dan hebben we in dit blog een aantal stappen om uit de schulden te komen en te blijven.

Zet alle inkomsten en uitgaven voor jezelf op een rijtje

Zorg ervoor dat je voor jezelf je financi├źn inzichtelijk hebt. Dit kun je al heel makkelijk doen door je inkomsten en uitgaven op een papiertje te zetten. Kijk maar er maandelijks ook geld binnenkomt en kijkt wat er ook weer maandelijks aan geld uitgaat. Sommige van deze uitgaven zijn vaste lasten. Vaste lasten betekent dat je ze moet betalen en daar dus ook niet zomaar onderuit kan. Dit is bijvoorbeeld je huur, hypotheek of gas/licht/water. Naast deze vaste lasten heb je ook uitgaven die waarschijnlijk al een stuk flexibeler zijn zoals uitgaven aan boodschappen en lopende abonnementen. Door alles inzichtelijk te maken kun je kijken waar je eventueel op kunt besparen

Stop met alles kopen

Het is fijn om dingen te kunnen kopen maar sommige dingen hoef je niet te kopen. Denk daarom twee keer na voordat je iets aanschaft en wacht even voordat je het koopt. Misschien is het namelijk wel gewoon een opwelling dat je die nieuwe schoenen voor je gevoel echt nodig hebt. Heb je leuke schoenen gezien? Schrijf ze op je verlanglijstje. Wil je na 2 of 4 weken deze schoenen nog net zo graag hebben? Dan kun je ze aanschaffen mits je balans het toelaat.

Voorkom onnodige kosten

Ken je het gezegde alle kleine beetjes helpen? Daar hoort ook het stukje voorkom onnodige kosten onder. Een onnodige kostenpost is bijvoorbeeld een incassobureau. Een incassobureau wordt ingehuurd als je, je rekening niet op tijd betaald. Dit bureau zal op het moment dat ze worden ingeschakeld al meteen een bedrag van 40 euro extra in rekening brengen. 40 euro die je ook aan hele andere dingen had kunnen uitbesteden. Zo zijn er nog meer onnodige kosten die niet gemaakt hoeven te worden. Benieuwd welke kosten die allemaal nog meer zijn? Je leest het in ons volgende blog.