Hoe snel kan internet zijn?

Hoe snel kan internet zijn?

25 december 2019 0 Door Erno

Van ADSL-verbinding…

Zelf ben ik opgegroeid met internet. Al sinds ik mij kan herinneren bestaat het, en is het ook redelijk gebruikelijk om thuis te hebben. Toen ik echt nog een kleine jongen was moest ik nog via de telefoon verbinden met het internet. Naast dat het tergend langzaam was, en een bizar kabaal maakte wanneer je een verbinding opstartte, moest het internet ook de verbinding verbreken als iemand de telefoon wilde gebruiken. Sindsdien is de technologie met grote sprongen vooruit gegaan. Zo kan je nu via een telefoon ongeveer twintig keer zo snel dingen downloaden als in die tijd. Toch hebben mensen thuis vaak nog niet het snelste internet dat verkrijgbaar is. Misschien heb jij het niet nodig, maar misschien ben je juist niet zo goed op de hoogte van alle mogelijkheden.

…tot 5G

Zoals ik in de paragraaf hiervoor al heb gemeld is mobiel internet van nu ongeveer twintig keer zo snel als de eerste ADSL verbindingen. Hierbij ging ik uit van de 4G verbinding. Zeer binnenkort zouden wij echter al de volgende generatie van het mobiele internet kunnen verwachten. De technologie voor 5G bestaat al een tijdje, maar het is door allerlei bureaucratische rompslomp enige tijd achtergebleven in Nederland. Zo gaan Tele2 en T-Mobile fuseren, en daar was goedkeuring voor nodig. Intussen is die goedkeuring er, en als het goed is kan begin 2020 begonnen worden met het veilen van de frequenties voor 5G. Dit is maar liefst vijftig (!) keer zo snel als het huidige 4G netwerk. In een klein gebied in Amsterdam werden al proeven gedaan met het 5G netwerk, en de snelheden kunnen oplopen tot 125 MB/s downloadsnelheid. Zo kan je dus volledige films in HD resolutie in minder dan een minuut downloaden!

Glasvezel voor thuis

Uiteraard is het ook mogelijk om thuis zulke snelheden te behalen, al is dat niet in elke regio waar. Via bijvoorbeeld een glasvezelkabel kan je ook een maximale snelheid van 125 MB/s bereiken. Dit staat gelijk aan een 1Gbps, aangezien één byte gelijk staat aan acht bits. Helaas is glasvezel dus nog niet in alle gebieden aangelegd. Gelukkig kan je dit vrij gemakkelijk online checken met een website die vergelijkingen laat zien. Zo kan je in één blik zien of jij toegang hebt tot een glasvezel-verbinding, en als dat niet het geval is, dan kan je ook zien wat dan wel de snelst mogelijke verbinding is voor jouw gebied. Pas als je een écht snelle verbinding hebt merk je wat je al die tijd gemist hebt!