Hoe begin ik met duurzaam ondernemen?

Hoe begin ik met duurzaam ondernemen?

9 februari 2020 0 Door Erno

Duurzaam ondernemen: veel Nederlandse ondernemers willen het wel, maar weten niet goed waar ze moeten beginnen. Dat is niet heel vreemd: tegenwoordig vind je allerlei artikelen over de voordelen van groen ondernemerschap zonder dat daarbij duidelijk is hoe je daar mee kunt starten. De kans is groot dat je zonder dat je daar bewust mee bezig bent al best iets weet van duurzaam ondernemen en hoe je bijvoorbeeld energie kunt besparen. Om je een handje te helpen, hebben we in dit artikel wat handige en vooral eenvoudige tips voor je verzameld waarmee je binnen no time kunt beginnen met een duurzame bedrijfsvoering.

Stap over op groene energie

De meest gemakkelijke stap die je kunt zetten naar het vergroenen van je bedrijf is de overstap op groene energie. Waar de afname van grijze energie heel lang de norm is geweest, zien we het nu steeds vaker gebeuren dat zowel particulieren als ondernemers overstappen op groene stroom. Groene energie is veel beter voor de wereld, omdat het wordt ‘gehaald’ uit natuurlijke bronnen in plaats van uit fossiele brandstoffen. Bij dit proces komt veel minder CO2 vrij dan bij de productie van grijze stroom. Tegenwoordig zijn er diverse zakelijke energieaanbieders die groene energie aanbieden voor een scherpe prijs. Het enige dat jij hoeft te doen is zakelijke energie te vergelijken en je krijgt verschillende aanbiedingen voorgeschoteld. Omdat er steeds meer vraag is naar groene stroom wordt deze verantwoorde vorm van energie alsmaar goedkoper.

Zelf opwekken van groene stroom

Je kunt in het geval van groene energie ook nog een stapje verder gaan binnen je bedrijf. Wat dacht je ervan om zelf je zakelijke energie op te wekken met behulp van zonnepanelen of een windturbine? Anno 2020 is het aanschaffen van zakelijke zonnepanelen behoorlijk voordelig; het is in ieder geval de goedkoopste optie om zelf groene stroom op te wekken. Het voordeel van zakelijke zonnepanelen is het feit dat je de investering er al binnen enkele jaren uit hebt. Dat betekent dat je na een jaar of zeven profiteert van gratis energie! Je wekt immers je eigen stroom op met behulp van de kracht van de zon. Ideaal! Ook kun je als ondernemer profiteren van diverse voordelen zoals subsidies en vergoedingen. Over het aanschaffen en de overige voordelen van zakelijke zonnepanelen lees je meer op Minder.nl.

Maak je kantoor duurzaam

Het laten installeren van zakelijke zonnepanelen is al een goed begin van een groen kantoor. Toch zijn er nog wat kleine veranderingen die je kunt maken. Check bijvoorbeeld eens grondig de isolatie van het kantoor waar gewerkt wordt. Is er voldoende isolatie aanwezig? Beschikken de ruimtes over minstens dubbele beglazing? En hoe zit het met de vloer- en dakisolatie? Bij een geïsoleerd gebouw gaat er veel minder warmte verloren waardoor je minder hoeft te stoken. Ook raden we het aan om een zogeheten energieplan te maken, waarin je precies kunt zien wat er in welke ruimte wanneer wordt verbruikt. Op basis daarvan kun je energiebesparende maatregelen nemen. Een groot printapparaat of een andere energieslurper hoeft namelijk helemaal niet aan te staan als je daar niet bent – evenals lampen, verwarmingen en andere apparatuur waarvoor elektriciteit nodig is.