Een bijzondere houtsoort

Een bijzondere houtsoort

19 december 2019 0 Door Erno

Hout. Je ligt er niet wakker van, behalve misschien als je aan het lot van de Amazone denkt tijdens een verontruste overpeinzing in het holst van de nacht. Een andere keer dat je aan hout denkt, is tijdens het klussen. Het verdwenen hout waar je ‘s nachts van wakker ligt, zou je zomaar in je handen kunnen hebben tijdens het klussen overdag. Vandaar dat ik in deze blog een andere houtsoort wil promoten voor al uw klusprojecten in de achtertuin. Douglas hout! Douglas hout komt uit Noord-West Europa en is uiterst geschikt om bijvoorbeeld schuttingen of tuinhuizen van te bouwen. Het heeft nog niet de bekendheid van de Beuk, Vuur of Eik, maar daar ga ik met deze blog verandering in brengen!

Voordelen van Douglas hout voor de maatschappij

Onze geglobaliseerde wereldorde heeft voor welvaart, maar ook voor een hoop ellende gezorgd. Toen meubels met Amazone hout gebouwd konden worden door multinationals, steeg de houtkap in Brazilië tot recordhoogte. Een goede ontwikkeling is dat er nu een tegenreactie zichtbaar wordt. Mensen willen meer lokale producten. Dit is duurzamer en beter voor mens en milieu. Douglas hout past binnen deze ontwikkeling. Het is op grote schaal geplant in landen als Duitsland en Zweden. Wat wordt gekapt, wordt ook weer opnieuw bijgeplant. Op deze manier is er een nagenoeg onuitputtelijke bron van Douglas hout. Ook in de Amazone wordt bos formeel bijgeplant, maar door de corruptie is hier geen peil op te trekken. Wat in een papieren werkelijkheid gebeurt, hoeft niet in de werkelijkheid die echt bestaat te gebeuren. Gezien de ontbossing van de laatste jaren is het kopen van hout uit de Amazone af te raden. Ook als er een keurmerk op staat.

Het is ook nog eens verdomd goed hout

Douglas hout is niet alleen goed voor het milieu, het is ook nog eens van erg goede kwaliteit. Onbewerkt is het tien tot vijftien jaar houdbaar. Bewerkt gaat het nog vele jaren langer mee. Bovendien is het sterk, goed te bewerken en onderhoudsarm. Het wordt daardoor vooral gebruikt in veranda’s, tuinhuizen en overkappingen. Het enige nadeel van het hout is dat het na verloop van tijd de neiging heeft om grijs te worden. Als u daar niet om maalt is Douglas hout een ondergewaardeerde houtsoort waar u zeker eens over na moet denken, wanneer u een of ander bouwwerk of prieel in uw achtertuin wenst op te trekken. Anders is hardhout een betere optie. Zolang het niet uit de Amazone komt natuurlijk!