De laatste horde

De laatste horde

13 december 2019 0 Door Erno

Studeren is allang niet meer iets voor de elite. Wie tegenwoordig een universiteit binnenstapt, ziet misschien niet een dwarsdoorsnede van de hele samenleving, maar het is zeker een divers gezelschap. Niet alleen Roderick en Marie-Sofie studeren aan de universiteit, maar ook Jeroen en Eva. Met een beetje geluk zie je zelfs een Joey of een Tamara tussen de namen in de werkgroep staan. Studeren is dan ook niet heel ingewikkeld. Wie de stof goed bijhoudt en trouw aantekeningen maakt bij de colleges, komt een heel eind. Wel wacht er vlak voor de finish een serieuze horde, waar zowel Marie-Sofie als Tamara geregeld hun tanden op stuk bijten. Het is een obstakel dat van studeerders langstudeerders maakt en dat alumni jaren later nog steeds de rillingen over de rug laat lopen. De scriptie.

Je staat er alleen voor

Student zijn is een heerlijk bestaan. ‘s Ochtends lekker kennis opzuigen met een kopje koffie in de collegezaal, ‘s middags met je projectgroep een opdracht maken en ‘s avonds op je studentenkamer een paper doorlezen (wederom met een kopje koffie). Totdat de scriptie arriveert. Dan is het gedaan met de pret. Er zijn geen colleges meer en de enige projectgroep die overblijft, bestaat uit jou en de knipperende cursor op je scherm. Passief papers lezen en reproduceren is niet meer genoeg. Voor de meesterproef van je studie moet je zelf een paper schrijven. Te raadplegen literatuur staat niet meer op Blackboard, hiervoor duik je het academische doolhof van Google Scholar in. Niet alleen zoek je literatuur die relevant is voor een bepaald vraagstuk, vervolgens vertel je er zelf ook nog eens iets interessants over.

Hoe bereik je de finish?

Voor veel studenten blijkt het succesvol voltooien van de scriptie een zeer moeilijke opgave. Er gaan zelfs stemmen op om de scriptie voor bepaalde studies te vervangen voor iets anders. Tot het zover is zijn er gelukkig hulpmiddelen beschikbaar, zodat je er niet helemáál alleen voorstaat. Zo kun je je scriptie laten nakijken door een professionele taalkundige. Deze zorgt ervoor dat de scriptie geen taalfouten bevat, dat de bronnen goed genoteerd zijn en dat de stijl van het document zich op een academisch niveau bevindt. Natuurlijk ben je zelf verantwoordelijk voor de inhoud. Deze mogelijkheid tot de scriptie nakijken is slechts het voetje dat je net hoog genoeg laat komen om de laatste horde te beslechten. Het maakt niet uit hoe je de finish bereikt, áls je hem maar bereikt!