Bloemenliefhebbers genieten het hele jaar door met buiten bloembakken

Bloemenliefhebbers genieten het hele jaar door met buiten bloembakken

10 mei 2021 0 Door Erno

Als groot liefhebber van kleurenpracht in de natuur is de periode na de winter voor mij de mooiste van het jaar. Het begint meestal tijdens de eerste weken van maart, als de natuur ontwaakt na een lange winter. Vogels kwetteren levenslustig en de bomen tonen op hun manier dezelfde levenslust, door zich te tooien in de meest prachtige bloesems. Persoonlijk geloof ik niet in een God, maar tijdens deze maanden begin ik toch te twijfelen. Want dat deze schoonheid puur door de blinde processen van de evolutie tot stand komt? Dat is lastig vol te houden als je voor een boomgaard staat met sierkersen vol roze, witte en roze-witte bloesems. Hierin sta ik trouwens niet alleen. Zo wijden de Japanners hele volksfeesten aan de bloesem van de sierkers. Iets later in de maand verschijnen overal in stad gele krokusjes. Begin mei kun je tijdens autoritten over de snelweg genieten van eindeloze rijen raapzaad in de berm. Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan, maar helaas is de lente ook vrij snel weer afgelopen. Om toch te kunnen blijven genieten van de kleurenpracht van bloemen, heb ik mijn balkon vol geplant met buiten bloembakken.

Bloembakken brengen de natuur tot diep in de stad

Niet overal is plaats voor de natuur. De mens bouwt het landschap vol met steden, wegen en huizen om comfortabel te kunnen leven. Tegelijk vinden veel mensen het belangrijk om de natuur de ruimte te geven. Dit is niet altijd een gemakkelijke taak voor degenen die hier gehoor aan proberen te geven. Op een terras bijvoorbeeld, stellen bezoekers het op prijs als ze tussen het groen kunnen zitten. Terrassen bevinden zich echter meestal in dichtbebouwde omgevingen. Om toch wat ruimte voor de natuur vrij te maken, maken uitbaters daarom gebruik van bloembakken! Hierdoor is er met beperkte ruimte toch een plaats voor mooie, fleurige planten en bloemen.

Bloembakken in alle soorten en maten

Niet alleen voor het terras is de bloembak een welkome oplossing. Zelf heb ik bijvoorbeeld geen tuin tot mijn beschikking. Ik moet het doen met een balkon van twee vierkante meter. Om deze op te fleuren, heb ik daarom gebruik gemaakt van buiten bloembakken. De reling van mijn balkon is volledig volgehangen met bloembakken. In de winter bloeien er viooltjes, in de lente narcisjes, in de zomer petunia's en in de herfst hemelsleutel. Nog steeds is de lente mijn favoriete seizoen, maar zo kan ik ook in de andere seizoenen genieten van dat wat verdacht veel op een goddelijke schepping lijkt!