Andere tijden met andere dingen

Andere tijden met andere dingen

19 december 2019 0 Door Erno

Iedere tijd heeft zijn eigen kenmerken en ieder mens (of de mensen die het geluk hebben om niet te vroeg de pijp aan Maarten te geven) ziet in zijn leven hoe tijden overgaan in andere tijden. Het ene kenmerk verdwijnt en het andere kenmerk steekt de kop op. De grootste verandering in mijn eigen leven is de opkomst van het internet. Ik herinner me nog hoe we voor het eerst op het web werden aangesloten. Destijds betaalde je per minuut en er stond een programmaatje op de computer die mijn broer en ik allebei 2,5 uur per week op internet toeliet. Later kregen we wifi en kwam Steve Jobs met de eerste smartphone. Van 2,5 uur per week online zijn mijn broer en ik tegenwoordig de hele dag online.

Een veranderde blik

Soms zorgen de veranderende tijden er ook voor dat je met een andere blik naar een ander tijdperk gaat kijken. Laatst zag ik bijvoorbeeld een film op tv uit de jaren ‘70, waarin het ene personage het andere bij wijze van grap het zwembad in duwde (gekleed en al). Het eerste wat ik dacht was: ach nee! Als de beste man maar niet zijn telefoon in zijn zak heeft! Om daarna natuurlijk meteen te beseffen dat de mobiele telefoon ten tijde van deze film slechts een anachronisme was.

De achteruitgang van vooruitgang

In veel opzichten is de smartphone een geschenk uit de hemel. Ik verdwaal nooit meer, ik kan altijd de vertrektijden van bus en trein opzoeken en ik weet wanneer het gaat regenen. De mogelijkheden van een mens in de wereld zijn enorm vergroot. Ik kan van allerlei zaken uit mijn smartphone oproepen die de mens van de jaren ‘70 met de oren zou laten klapperen. Maar er zijn natuurlijk ook nadelen. Dit is te zien als je een gemiddelde treincoupé instapt. Iedereen is op zijn smartphone gefocust. Persoonlijk vraag ik me vaak af of ze echt iets door waar ze blij van worden of dat ze, net als ik, doelloos over een sociaal medium scrollen. Daarnaast kun je nooit meer zonder na te denken iemand in een zwembad gooien. Zelfs een waterbestendige telefoon zal op de bodem terechtkomen, waar het scherm breekt. Al is daar tegenwoordig een vrij voordelige telefoonscherm reparatie voor beschikbaar. Zo zorgt vooruitgang soms ook voor achteruitgang, maar als de ene achteruitgang omgebogen kan worden door een andere vooruitgang, gaan we al met al vast de goede kant op!