5 tips voor wennen aan je gehoorapparaat

5 tips voor wennen aan je gehoorapparaat

27 december 2020 0 Door Erno

Wanneer je voor het eerst een gehoorapparaat draagt, kan dat best een wennen zijn. De ervaring kan verwarrend zijn, zeker wanneer jouw gehoorverlies in de loop van veel jaren achter uit is gegaan. Er zijn geluiden die je waarschijnlijk heel lang niet of niet goed hebt kunnen horen. Het duurt dan even voordat je hersenen begrijpen hoe ze dit geluid moeten interpreteren. Daarom in deze blog: tips voor de eerste weken met je gehoorapparaat!

1. Geef jezelf tijd

Veel mensen zeggen dat je een gehoorapparaat niet met een bril kan vergelijken. Bij een bril zie je namelijk meteen het verschil, maar bij een gehoorapparaat kan het even duren voordat je hier aan gewend bent. Verwacht niet van je hersenen dat ze meteen ieder geluid kunnen horen, herkennen en interpreteren. Het voelt misschien ook wel heel vreemd om iets in je oren te hebben zitten. Het kan gerust dagen, of zelfs weken, duren voordat dit gevoel went. Als je je gehoorapparaat voor het eerst indoet, zorg dan dat je in een rustige kamer in huis zit. Zo kan je wennen aan de geluiden in een vertrouwde omgeving. Sommige geluiden zullen vreemd zijn om te horen: zoals het tikken van je klok of het piepen van je magnetron. Geef jezelf de tijd om weer te wennen aan dergelijke geluiden.

2. Begin klein

Je gehoor opnieuw trainen duur eventjes en kost veel energie. Begin daarom met het apparaat enkele uren per dag te dragen. Als je vermoeid bent, doe ze gerust weer even uit. Probeer iedere dag het apparaatje iets langer te dragen om jezelf te trainen te wennen aan de nieuwe geluiden die je hoort.

3. Lees hardop

Wanneer je gehoor minder is, heb je misschien vaak per ongeluk te hard gepraat. Nu zal je opnieuw moeten wennen aan het volume van je eigen stemgeluid. Om dit te oefenen, is het handig om boeken hardop voor te lezen. Zo kan je niet alleen het geluidsniveau van je stem oefenen, maar helpt het je ook het geluid van bepaalde woorden en klanken beter te herkennen.

4. Luisteren en lezen

Meelezen terwijl je ergens naar luistert helpt je brein met de associatie tussen geschreven woord en geluid leggen. Kijk je naar de televisie? Zet dan ondertitels aan. Lees je een boek? Zet dan ook een audioboek aan. Met dit soort kleine trucs leer je razendsnel verbanden leggen.

5. Oefenen

Schakel de hulp van vrienden en familie in, mensen die goed kent, om jou te helpen met spreken en luisteren. Bekende stemmen zijn het makkelijkst voor hersenen om te begrijpen en interpreteren. Ook kunnen anderen je helpen met het juiste volume van omgevingsgeluiden (zoals de televisie) en je eigen stem bepalen, zodat je niet onbedoeld dingen te hard of zacht zet.

Rome is niet in één dag gebouwd. Het is bovenal belangrijk geduldig te blijven: geef jezelf de tijd om je gehoor weer op peil te krijgen, en geniet van het leerproces!